cropped-header-HVlogo-1-3.jpg

Nieuwsbrief OKTOBER 2022

Herdenkingsavond Stille Hofje

STILLE HOFJE 1
Doe-tip: Op zondag 30 oktober is er vanaf 17 uur een herdenkingsbijeenkomst op het Stille Hofje. Een samenkomst met muziek, vuur en licht! Vorig jaar zat daar ook regen bij…. maar zelfs toen was het sfeervol. Hierbij een link naar hoe het er in 2021 uitzag: https://youtu.be/m-TGeMv7ZIc
De muziek wordt verzorgd door de muziekvereniging dr. Engelhard uit Den Dolder.
Kunstenaars van Loods21 uit Den Dolder plaatsen elk jaar een nieuw gedenkmonument om alle dierbaren die gestorven zijn te kunnen herdenken met elkaar èn op een persoonlijke manier.

Het verhaal over het Stille Hofje kunt u hier lezen: https://www.dodenakkers.nl/utrecht/dolderhofje
STILLE HOFJE 2
STILLE HOFJE 3

Historisch ommetje

Op donderdag 3 november zal het historische ommetje gaan naar Villa Den Engh, nu door de eigenaar villa Den Dolder genaamd. Heel bijzonder: Petra Koek heeft geregeld dat ze met een groep van maximaal 10 personen naar binnen kan. Meld u zich van tevoren aan. ‘Vaste klanten’ van het ommetje krijgen het ‘eerste’ recht.
Aanmelden voor 3 november bij Margot van Meander Omnium/Pelita: m.jager@meanderomnium.nl

Villa Den Engh
2021-villa-Den-Engh-cq-Den-Dolder

Vrijwilligersdag

Op 19 oktober konden we na een paar jaar Corona eindelijk weer iets organiseren voor onze zeer gewaardeerde vrijwilligers. Onze activiteitencommissie regelde een rondleiding door het slot Zeist. Ook bekeken we de permanente expositie en genoten van de zon in de tuin. We sloten de dag af met een high tea in de prachtig verbouwde Orangerie van het Slot. Blij dat we onze vrijwilligers weer even in het zonnetje konden zetten.
vrijwilligersdag 2022
Dank voor uw bijdrage!
De HVDD deed dit jaar mee met de Rabo ClubSupport actie. We ontvingen via u € 223,27 om ons werk te kunnen voortzetten. Heel hartelijk DANK aan allen die ons met hun stem hebben gesteund❤
rabo club

Ontvangen artikelen

De HVDD kreeg een ansichtkaart van de Merelhof en oude plattegrond van Den Dolder. Dank daarvoor!
Wilt u ook iets geven aan de vereniging, neem contact op met Flip of Bert van de archiefcommissie:
archief@historischeverenigingdendolder.nl
Onze vereniging heeft een plateel vaas aangeschaft.

Rampjaar 1672

Misschien dat u inmiddels het eerste deel van de televisieserie over het Rampjaar 1672 gezien heeft. In dat jaar werd ons land door de Engelsen, de Fransen en Duitsers aan 3 kanten aangevallen. De troepen van Stadhouder-koning Willem III moesten vol aan de bak om het land te verdedigen. Uit dit tijd stamt ook de uitdrukking die we nog steeds kennen: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

Vorig jaar werd aan alle historische verenigingen gevraagd of zij verhalen konden aanleveren over die oorlogsjaren in hun omgeving. Nu dacht u misschien dat Den Dolder pas vanaf 1912 bestond, maar de naam van ons buurtschap stamt af van een herberg die vele jaren bij het huidige Prins Hendriksoord heeft gestaan.
In de Oprechte Haerlemsche courant van 4 november 1673 stond het verhaal dat op zondag 2 november een groep ruiters van de Prins van Oranje stuitte op de vijand die bij de Praamgracht, bij de herberg Den Dolder bezig waren om turf te op te halen. Buit: 30 karren met paarden en vele gevangenen. We besparen u de rest van het verhaal. Ook in 1673 was het nog één GROTE chaos.

Kijktip: Het Rampjaar 1672, elke vrijdag om 22.20 uur op Nedl.2 /NPO2
rampjaar 1673
Den Dolder 1673
herberg den dolder
Herberg Den Dolder stond op de plek van de witte circel, in het bovenste puntje van Den Dolder. De wegen liepen toen iets anders (gele lijn). Het pand stond er al in 1673. De ets van herberg Den Dolder is uit 1731.

Onthulling Plakkaat van Verbondenheid

Op 3 oktober was de HVDD uitgenodigd voor de onthulling van Het Plakkaat van Verbondenheid in de centrale hal van het gemeentehuis van Zeist. Kunstenares Isabel Ferrand onthulde een kunstwerk dat de verbondenheid tussen Zeist, Austerlitz, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Den Dolder moest verbeelden. Op het kunstwerk staat het woord verbondenheid geschreven in alle talen die worden gesproken in de gemeente. Vijfenzeventig medaillons met personen, gebouwen en initiatieven symboliseren de onderlinge verbondenheid door de jaren heen. Het kunstwerk lijkt een beetje op een middeleeuwse oorkonde met allemaal (lak)zegels onderaan.

De HVDD leverde de foto’s en tekst waaruit Isabel kon kiezen. Hier kunt u het kunstwerk in detail zien:
Het hele kunstwerk: https://www.verbondenheid.art/
De medaillons: https://www.verbondenheid.art/den-dolder/
kunstwerk ferrand Zeist
FB-Logo
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Neem eens een kijkje!
https://www.facebook.com/historischdendolder/
logo geheugen van Zeist
Wij zijn lid van de Vereniging het Geheugen van Zeist
https://www.geheugenvanzeist.nl/over-ons/historische-vereniging-den-dolder/


Email Marketing Powered by MailPoet