cropped-header-HVlogo-1-3.jpg

Nieuwsbrief APRIL 2024

ALV met een interessante lezing


Woensdag 10 april hielden we onze Algemene Ledenvergadering. In rap tempo gingen we door alle ‘verplichte nummers’. Daarna namen we afscheid van Marion Driebergen die zo lief was geweest haar penningmeesterschap met een jaar te verlengen. We verwelkomden Hendrik Jan Buist als nieuwe penningmeester en stelden met Dick van Lier een noodbestuurder aan.

Na de pauze gaf Hendrik Jan Buist een lezing over ‘het weer in Den Dolder’. Wie wist dat het weer in De Bilt en Den Dolder nog zoveel kon verschillen?! Andere bodemsoort, afwijking in hoogtemeters of verschillende beplanting en het heeft invloed op het weer boven je hoofd. Ook nu weer blijkt dat het goed toeven is in Den Dolder.

5 april herdenking


Op 5 april herdachten we de 10 gefusilleerden aan de Soestdijkerweg 7. In 1945 werden 10 mannen doodgeschoten als represaillemaatregel voor een aanslag eerder die week. Nabestaanden van deze mannen en afgevaardigden van het Comité 4 en 5 mei en de HVDD kwamen eerst bijeen in de Kameleon.

Schoolkinderen van groep 8 lazen een korte biografie op van verschillende slachtoffers en lieten hun foto zien aan de aanwezigen. De HVDD hoopt nog meer slachtoffers op deze manier een gezicht te geven.

Tevens nam Bart Leeflang -leerkracht van groep 7 & 8- afscheid van Jan Veerkamp als actieve organisator achter deze herdenking. Hij blijft de herdenking bijwonen, maar na 20 jaar geeft hij het stokje over aan Wouter Beuzel van het Comité 4 en 5 mei.
Op de locatie werd het monument overgedragen aan de nieuwe groep 8 van de Kameleon. De schoolkinderen en de nieuwe burgemeester van Zeist, Joyce Langenacker, stonden stil bij wat hier 79 jaar geleden gebeurde. Daarna volgde de kranslegging en legden alle kinderen een bloem bij het monument.
In de Nieuwsbode vindt u meer: https://www.denieuwsbode.nl/l

Krijgsspelkaart

Op 8 april reden Age van Amerongen en Ankie Keizer naar Abcoude om een ingelijste Krijgsspelkaart op te halen bij mijnheer Jan Derk Boerma en zijn vrouw Marieke Boerma. In de auto terug naar huis konden Age en Ankie er niet over uit: wat is die man nog scherp van geest. Die weet alles nog!
Jan Derk was een van de drie kinderen van verzetsvrouw Zus Boerma-Derksen https://nl.wikipedia.org/wiki/Zus_Boerma-Derksen uit Bilthoven. Haar kinderen publiceerden in 2008 een boek over haar leven. Inmiddels heeft de HVDD een boekdrukversie van dit boek ontvangen. Omdat de familie Boerma destijds op Overboslaan 42 in Bilthoven woonde heeft Jan Derk (geboren 1936) genoeg herinneringen aan de oorlog en overvliegende bommenwerpers. Ook nam de familie een joods kind in huis dat de oorlog overleefde. Zijn verhaal staat hier: https://andereachterhuizen.nl/meijer

Behalve een ingelijste krijgsspelkaart kregen we ook een boek over de Ewijkshoeve. Jan Derk wist nog van alles te vertellen over oud-bewoner Blom (Derk was bevriend met een zoon van Blom) en dhr. Oostenbrugge die er werkte. Dat moet de man van Marie van Zoeren geweest zijn. Dolderser dan dat kan niet. Hij vertelde ook over de mensen die in het Belgenhuis woonde, dat was dicht bij het Spiehuis. Huiswerk voor ons. We hebben nog ff geen idee over wie daar woonden.

EVEN VOORSTELLEN...

Hendrik-Jan Buist, sinds 10 april penningmeester


In 2002 verhuisde ons gezin vanuit Haren naar Den Dolder. Inmiddels hebben onze vier kinderen “het nest” verlaten en wonen wij met ons tweeën nog met veel plezier in Den Dolder. Na mijn studie Fysische Geografie heb ik altijd in Informatie Technologie gewerkt en de laatste 20 jaar speciaal in Informatiebeveiliging. Eén van mijn hobby’s is Meteorologie, sinds 2009 beheer ik een website www.weerdd.com met het weer in Den Dolder en waar de gegevens van mijn weerstation op staan. Binnen de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie ben ik Penningmeester.

Toen deze functie bij HVDD leek het mij leuk een steentje bij te dragen aan het vergroten van het historisch besef van de geschiedenis van ons dorp en streek. Mijn vader was historicus en die belangstelling voor geschiedenis is denk ik deels in de genen doorgegeven!
Andere hobby’s zijn wolken, koken, muziek luisteren, rennen en golf.

Nieuwe burgemeester doet rondje Den Dolder

Vrijdag 12 april deed de nieuwe burgemeester mevrouw Joyce Langenacker, een ‘rondje kennismaken met Den Dolder’. Het werd een vernieuwde versie van de elevator pitch….

Zij Begon op de W.A. Hoeve om daar met een aantal inwoners /vertegenwoordigers van verenigingen kennis te maken. Daarna fietste ze met het Gilde naar de brandweerkazerne en maakte kennis met de bemanning van onze plaatselijke brandweerpost.
Vandaar fietste ze met de Historische Vereniging naar De Kameel. Tijdens haar fietstochten kreeg ze informatie over (o.a. de historie van) ons dorp. In de Kameel maakte ze kort kennis met een dertigtal vertegenwoordigers van verenigingen en plaatselijke organisaties. Daarna vervolgde ze per fiets haar tour door Den Dolder om via de Torteltuin tenslotte in het winkelcentrum te eindigen.

Volgende week krijgt de burgemeester een overhoring…..😉

Tijdelijke Kringloopwinkel De Ketel


In januari vroeg de gemeente Zeist en projectontwikkelaar BPD naar ideeën om tijdelijk het Ketelhuis op de Willem Arntsz Hoeve mee op te leuken. Doel was om daarmee de aantrekkelijkheid van dit historische gebied te vergroten. De HVDD denkt dat met het openen van een kringloopwinkel op 26 april dat zeker zal lukken. Elke vrijdag en zaterdag open van 11-16 uur voor het inleveren maar natuurlijk ook kopen van spullen.

De opbrengst gaat naar een goed (Dolders) doel. U kunt ze bereiken op: kringloopdendolder@gmail.com

Stichting Utrechtse Kastelen

De Stichting Utrechtse Kastelen (SUK) vroeg alle Historische Verenigingen een brief te plaatsen in hun nieuwsbrief. Wij geven u een uittreksel. Ze zoeken donateurs en organiseren excursies. Mogen wij u voor informatie doorsturen naar www.utrechtsekastelen.nl Voor 31 mei regelen ze een excursie naar twee kastelen in Overijssel. In het najaar gaat de excursie naar twee kastelen in de Lopikerwaard. Daarmee zal uw aandacht vast gewekt zijn.
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Neem eens een kijkje!
https://www.facebook.com/historischdendolder/
FB-Logo
Gaat u ook opruimen of afscheid nemen van ‘Dolderse’ spullen?
Denk aan ons! Een telefoontje naar 030-2251212 of een mailtje aan archief@historischeverenigingdendolder.nl en het wordt -Tuut-Tuut-da’s snel- opgehaald.

logo geheugen van Zeist
Wij zijn lid van de Vereniging het Geheugen van Zeist
https://www.geheugenvanzeist.nl/over-ons/historische-vereniging-den-dolder/


Email Marketing Powered by MailPoet