Berichten

In het gastenboek kunt u een bericht achterlaten. Elk ingediend bericht wordt door de webredactie gecontroleerd voordat het in het gastenboek komt te staan. De webredactie bepaalt of een bericht wordt geplaatst of niet.

Klik hier om een nieuw bericht te plaatsen.

03-03-2019 14:23 - Arnout Kuijer

Beste lezer(s),

Ik ben op 10-06-1 gewoond946 geboren aan de Dolderseweg boven de toenmalige winkel van Albert Heijn.
Mijn vader was er 'chef' en mijn moeder heeft, naast ander bedienend personeel, ook een tijd in de
winkel geholpen (ik heb er nog een foto van).Ik heb tot mijn zevende in Den Dolder gewoond en daarna nog vele jaren in de weekenden. Ik herinner mij heel goed de (echt dorpse) situatie in die jaren. Naast ons schildersbedrijf Tijsma. Schuin tegenover ons huis/de winkel hotel Hiensch, en daar naast vd Ven de slager, Valken de groenteboer, Vundering de rookwaren winkel en aangrenzend vd Burg voor huishoudelijke artikelen, speelgoed etc. Een stukje verder Mastenbroek de melkboer met als buur ? de brood en banketbakker.
Ook Apeldoorn de rijwielzaak (over het spoor)herinner ik mij nog goed. Ik ging in DD op de kleuterschool en later de lagere (katholieke) school in Bilthoven. Nadat mijn vader gestopt is in de
AH-winkel, ben ik niet meer in DD gekomen behalve een enkele keer uit nostalgische overwegingen. Het AH-pand stond toen op de nominatie om gesloopt te worden.

Tot zo ver. Reacties zijn van harte welkom

Groet van Arnout Kuijer (arnoutkuijer@casema.nl)

12-01-2019 22:54 - Ron Fonteine

Leuk om deze site te vinden. Tot mijn 15de jaar (1980) in Den Dolder gewoond en destijds als kind genoten van het bos waar nu een school staat, ervoor was het veld waar ieder jaar de mei kermis was. Altijd met veel plezier hutten gebouwd, kerstbomen verbrand (mocht toen nog) en veel gestoeprand, iets dat je nu niet meer ziet. Vrienden uit die tijd Frans van den Berg, Arie Veldhuizen, Karsten, Egbert Egberts en meer mensen die later mee ging naar het Lyceum in Zeist. Het hoogtepunt was altijd de kermis waar wij als kinderen hele dagen rond hingen. Den Dolder is met name aan de kant van Bilthoven flink verandert, was destijds een perfecte plek voor kids.

26-11-2018 19:25 - Annelies Wennekendonk

Als 17j en 7mnd begonnen aan Opl.B.Verpleging. intern in Deltahuis, stage gelopen op Eikman, Boerhaave, Winkler. Mooie paviljoens, ben benieuwd hoe het nu allemaal eruit ziet. Opleidingsgebouw de springplank, mooie tijd, maar was veel te jong voor de psychische belasting. Was in 1969. In de tijd van de antidienstmannen ( weigeraars. ) op Eikman nachtzuster de Wind, kon ik me goed herinneren. En Boerhaave. Broeder Op en Neer. Zelfmoord van Ina,bij station Den Dolder. Was veel te heftig. haar broer werkte als schoonmaker daar. Leerde daar veel ook over homo's in de verpleging, super lieve zorgzame mensen.
Het lopen naar je werk op het terrein was een geweldige beleving, zo'n mooie natuur.Uitgaan in een kroegje bij het station. Het is nostalgie als ik daar aan terug denk, maar opleiding helaas niet afgemaakt ivm de psychische belasting. Eten deden we ergens midden op terrein, weet niet meer hoe dat heette, heb na een bromfietsongelukje op terrein op een afdeling gelegen voor de patiënten bedoeld, niet fijn voor jong meisje. Toch een leerzame tijd gehad in historische panden.nog iemand anders herinneringen aan die tijd?Annelies

31-03-2018 13:18 - Klaas Haitsma

Zojuist lees ik het bericht dat Frits Stuurman Afscheid heeft genomen als bestuurslid en redacteur van de Kroniek. Jaren geleden, wat vliegt de tijd, heeft Frits een interview met mij en daarna met mijn moeder bewerk stelligd en daar kijken zowel mijn moeder van 92 als ik 62 met plezier op terug.
Frits kan goed luisteren en schrijven en heeft geduld, de instelling om goede verhalen te schrijven.
Hierbij namens velen onze hartelijke dank voor het vele vrijwilligers werk bij de Historische verenigingte Den Dolder. Inmiddels heeft mijn moeder 14 achterkleinkinderen waarvan nummer 4 Nilas Haitsma als kleinkind van Klaas en Karin op 20 maart geboren is. Ik werk nog steeds in Den Dolder en blijf graag op de hoogte middels de nieuwsbrief. Het ga jullie goed. Klaas amateur fotograaf fotokring Flits.

01-03-2018 12:15 - Wouter Veldhuizen

Bij deze wil ik even reageren op het bericht van Hans Jansen over de historie van Fortis Coatings.

Leuk om te horen dat de naam Fortis coatings nog voortleeft bij Barril coatings,Ik heb bij Fortis in Den-Dolder ook met veel plezier gewerkt maar ben niet meegegaan met de verhuizing naar Veghel.

Fortis was een gezellig compact bedrijf met sfeer en goede producten, jammer dat het ophield in de jaren 90.

Wouter Veldhuizen

27-02-2018 14:53 - Luuk Driegen

Geachte webredactie,

Hartelijke dank voor voor jullie informatieve website en jullie werk als vereniging! Voor een (relatieve) nieuwkomer -zoals ik- is het erg leuk om zo kennis te maken met het verleden van het dorp en de W.A. Hoeve.

Sinds kort is mijn kantoor gevestigd in het hoofdgebouw op het W.A.terrein. Het mooie gebouw 'ademt' historie, je voelt de verhalen van het verleden. Fijn dat jullie op deze manier de geschiedenis doorgeven aan de volgende generatie.

Met vriendelijke groet,

Luuk Driegen
DM Advocatuur
Den Dolder

21-11-2017 20:10 - Mieke van der Ploeg

Amerikanen in Den Dolder.

Ja, daar heb ik wel wat herinneringen aan. Leuk om die te delen via deze site. Nog leuker als anderen het aanvullen met wat zíj zich herinneren!

Ik ben geboren in 1952. Tot 1957 woonden wij aan de Hertenlaan 33A, schuin tegenover de Hindelaan. Aan het eind van de Hindelaan (er was nog geen doorsteek richting de spoorbaan) lag rechts de toegang tot de vliegbasis.
(Links lag een niet meer gebruikt stuk startbaan waarlangs woonwagens stonden. Daar heb ik leren rolschaatsen. Het is nu de met villa's bebouwde Schaapskooi.)

Ik zat nog op de kleuterschool toen mijn broertje Pieter en ik op een dag ademloos over het hek aan de straat hingen omdat er zowaar een file stond van auto’s die allemaal naar de basis gingen. Zo veel auto's hadden we nog nooit gezien! Uit één ervan stapten twee broers van onze al overleden vader. Zij namen ons mee de basis op waar een vliegshow plaatsvond. Wat een belevenis…. Destijds realiseerde ik het me niet, maar de basis werd toen gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht.

In 1959 verhuisden we naar de Paduaweg 57, waar de nieuwe rijtjeshuizen vanaf Dassenlaan tot Tolhuislaan net werden opgeleverd. (Terzijde: onze moeder wist zich jarenlang geen raad in dat hoekhuis; ze had haar hele leven altijd in vrijstaande huizen gewoond!).
In 1963 kwam op nr. 71 of 73 het Amerikaanse gezin Odom wonen. Vader was officier op de basis en ze hadden vier zonen. Pieter en ik speelden op straat al gauw met de jongste die Darryl heette. We mochten spelen met de lage kinderwagen waar we als baby’s in hadden gelegen. Daar zetten we Darryl in en gingen dan racen. Toen de ophangleertjes van de bak braken knutselde Pieter een bodem op het onderstel en konden we verder racen. De twee wat oudere broers van Darryl werden ook speelkameraadjes.
De Paduaweg was toen nog heel rustig. We konden er naar hartenlust rolschaatsen en badminton spelen. Hooguit eens per 5 minuten kwam er een auto aan en moesten we even aan de kant. We speelden ook graag op de stuifheuveltjes die in de hoek Paltzerweg/Tolhuislaan lagen. Vooral een grove denneboom bovenop zo’n heuveltje met bloot gewaaide wortels was favoriet. Daar kon je een hut onder bouwen of op een horizontale wortel languit liggen. Hele middagen rolden we van de hellingen af, speelden verstoppertje of hingen gewoon wat rond. Ik zat er ook vaak op zo’n wortel lekker te lezen.

We pikten van de jongens wat woordjes Engels op en kwamen al gauw bij dat gezin over de vloer. Daar liet hun moeder mij een keer zien hoeveel kleren elk van hen had. Zij vond het zó raar dat wij Nederlanders veel minder spullen hadden! Het viel haar nl. op dat wij best vaak dezelfde kleren droegen. Ik herinner me haar verbazing nog altijd. Ik vond juist dat zij overdreven véél hadden….

In juni 1964 kwamen de Beatles naar Nederland. Op 8 juni kwamen ze op tv! Wij hadden nog geen tv maar we mochten bij de familie Odom komen kijken. O zaligheid….
Ik was al heftig fan van de Beatles.
Maar bij de familie Odom tv mogen kijken was extra fijn omdat de oudste zoon, Jerry, daar óók was. Die was al 14 of 15 en ik vond hem héél interessant…..maar hij zag mij als 12-jarige natuurlijk helemaal niet stáán. Ach, wat wilde ik graag met hem in contact komen. Dan moest ik wel beter Engels kunnen spreken.
Op mijn 12e verjaardag had ik een klein fototoestelletje gekregen met een rolletje voor 12 foto’s. Op één daarvan staat Jerry. Ik had hem blijkbaar weten te verleiden om te poseren. Ik moet het zwart-wit fotootje met zo’n kartelrandje ergens nog hebben, maar wáár?

September 1964 kon ik eindelijk naar het Lyceum in Zeist. Nóú zou het gebeuren, ik kreeg Engels! Was de leraar Engels de eerste 6 weken ziek….dat schoot dus niet op.
Toen meneer Ziechelaar na de herfstvakantie eindelijk begon met zijn lessen deed ik natuurlijk mijn stinkende best want ik had háást. Maar het was te laat. Voorjaar 1965 werd vader Odom nl. overgeplaatst naar Wiesbaden en het gezin verhuisde. Nooit meer gezien.
Ik weet niet meer of er na de familie Odom ándere Amerikanen in dat huis zijn komen wonen.

Mijn eerste pogingen tot Engelse conversatie heb ik daarna een paar keer uitgeprobeerd op wachtposten van de basis, daar fietste ik speciaal voor naar de Hindelaan. Ik herinner me vooral een machtig mooie zwarte man met witte helm, witte leren band schuin over de borst en witte slobkousen. Hij vond het gestuntel van zo’n dorpsmeisje wel aardig, geloof ik….

19-11-2017 12:47 - Rob van Nieuwenhovem

Via mijn brier Hans en Jopie (meisjesnaam) Pol kwam ik in het bezit van een fotokopie van een artikel uit de “Dolderse Kroniek” 20e jaargang nr.4 - oktober 2017. Dit artikel, geschreven door Hein Gooszen met de naam “Herrieschoppende Hot Six-ers in the sixties?”, beschrijft een verhaal ovver de band “De Herrieschoppers” van de Pleineslaan. In dit artikel word ik ook genoemd.
Aangezien het een kopie is, waarvan de foto’s van slechte kwaliteit zijn, zou ik gaarne in het bezit komen van de orginele uitgave van de betreffende kroniek. Maar hoe kom ik er aan?
Ik hoop dat ik nog aan een originele uitgave kan komen.
Met vriendelijke groet,
Rob van Nieuwenhoven

01-05-2017 16:08 - Margriet Hazendonk-van Bergenhenegouwen

Mooi verhaal over de "thuis"-wonende patiënten van de Stichting. Ook ik kan mij niet anders herinneren dan dat wij patiënten in huis hadden. De laatste kan ik mij nog heel herinneren. Juffr. Klazien, een rasechte Utrechtse. Wij mochten haar nooit alleen met Klazien aanspreken, altijd met Juffr. Klazien. Tot 1965/1966 is zij in ons huis geweest. Op vrijdagmiddag t/m zondagavond naar een adres in Utrecht; doordeweeks bij ons. Zij had haar vaste plek aan tafel en een "eigen"stoel in de zitkamer. Dat was haar stoel en daar ging niemand van ons inzitten. Het Utrechts Nieuwsblad was haar krant; daar bleven wij van af. 's Avonds hielp ze mee met afwassen en schilde zij alvast de aardappels voor de volgende dag. Zo af en toe zei ze; "ze denken wel dat ik gek ben, maar ik begrijp heus alles wel.". Toen er een tv in ons huis kwam, keek zij uiteraard mee. Wat muziek betroft, had zij een uitgesproken voorkeur; "geef mij maar een draaiorgeltje" als er klassieke muziek te zien was. Waar ik later wel eens aan terugdacht, is het feit dat zij zo bij ons gezin hoorden, dat zij ook alle gesprekken kon meeluisteren en alles kon meebeleven en meemaken. En al die jaren lopend vanaf ons huis naar haar werkplek op de Stichting; de strijkkamer. 's Avonds kwam ze doodmoe sjokkend terug. Ik denk dat ze niet gespaard werden op de strijkkamer. In de zomer in bloedhitte de hele dag in stoom en met kokendhete strijkbouten en de hele dag staan. Misschien 1 kopje thee of koffie.

21-04-2017 10:46 - Hans Jansen

Ik zal even beginnen mijzelf voor te stellen en de reden van dit schrijven uit te leggen.

Mijn naam is Hans Jansen thans wonend in Veghel NB maar geboren en getogen in Zeist.
In 1983 ben ik op mijn 21e gaan werken bij Fortis Coatings in Den Dolder en ben in 1995 met het bedrijf meeverhuisd naar het Brabantse Veghel.

Ik was aangenaam verrast toen ik recent de Dolderse Kroniek Uitgave september 2013 via Google vond. Natuurlijk wist ik veel van de Historie van Fortis Coatings, maar om het hele verhaal van “ver voor mijn tijd” te lezen vond ik wel heel erg leuk.

Waar het artikel in de Kroniek eindigt, gaat mijn Fortis historie verder.
Na de verhuizing in 95/96 naar Veghel is Fortis Coatings niet veel later gefuseerd met de Veghelse verf-en lakfabriek Verbo Coatings Beide gingen verder onder de naam Fortis Coatings.

In het voorjaar van 2004 ging Fortis Coatings helaas failliet, maar werd niet heel veel later door Baril Coatings uit ’s-Hertogenbosch overgenomen.
Baril Coatings omarmde de superieure coating technologie van Fortis Coatings. Vrijwel alle Fortis producten bleven beschikbaar onder de zelfde Productnamen echter werden geleverd onder de merknaam Baril. Met andere woorden, Fortis Coatings was nog niet helemaal verdwenen.

Nu anno 2017 heeft Baril Coatings besloten om speciaal voor haar Nederlandse distributeurs een Fortis producten pakket op de markt te brengen die weer onder de merknaam Fortis Coatings verkocht gaan worden. En ben ik als Sales manager van Baril Coating “stiekem” toch al 34 jaar verbonden met Fortis Coatings, en is het merk inmiddels bijna 95 jaar oud!

27-11-2015 20:14 - Ad Kremer

Op zondag 8 november de tentoonstelling van de Historische vereniging bezocht. Compliment was zeer goed verzorgd met veel materiaal en interessante sprekers. We hadden de auto geparkeerd aan de Pleineslaan ter hoogte van huisnummer 5. Toen we om 16.15 uur bij de auto kwamen was deze aan de linker en rechterzijde zwaar bekrast en de linker voorband was lek gestoken. Totale schade een kleine 1000 euro.... Het heeft ons niet weerhouden om lid te worden van de Historische vereniging Den Dolder, wij wijken niet voor terreur. Mocht u aanwijzingen hebben die in de richting van een mogelijke dader wijzen, dan horen wij dat graag. kremerfa@planet.nl

19-10-2015 09:39 - Els Bakker

Enthousiast ben ik n.a.v. een Scouting reünie in Bilthoven op zoek gegaan naar jullie en gegevens over jullie. Dit omdat ik een van jullie collega's ken. Wat leuk om e.e.a te lezen en te zien! Geboren en getogen in Den Dolder heb ik daar een heerlijke jeugd gehad en ben daar omdat mijn ouders er tot 1996 hebben gewoond nog vaak geweest. Tot kort geleden heeft mijn vader in Zeist zelf gewoond.Op school geweest aan de Hermelijnlaan, de school aan de Hertenlaan was toen net 'school af' wat een stuk verder fietsen was. Laatst nog eens op terugweg van mijn vader naar huis een rondje Den Dolder gedaan waar ik tot mijn verbazing de school niet meer kon vinden; navraag leerde dat deze was herbouwt elders in Den Dolder maar weet niet meer precies waar. Lezende in het gastenboek kwamen er diverse bekende namen voorbij, werden er genoemd... Er is inmiddels veel veranderd in m'n dorpje maar de goede herinneringen zullen blijven... Hoe kom ik ook voor mijn zussen in het bezit van het jubileumboek waar over wordt gesproken? Is dat in te zien om en idee te krijgen? Hoor dat graag van jullie en wacht een reactie in deze af Els Bakker

20-01-2015 11:28 - Truus Buma

ik heb in begin jaren 50 in de boederijlaan gewoond.dat was tot mijn zesde jaar. Mijn grootvader was werkzaam op de w.a stichting als tuinman.Dagelijks ging hij met een groep patienten naar de boederij waar zij werkten Ook werkte mij grootvader in het bos .ik kan mij ook nog de fam herineren die daar toen woonde
de fam Altena van Leeuwen van der Kooy (mijn grootvader)
van der Woude en nog een keer een fam Altena .Er komen veel herineringen naar boven op plekken waar ik niet mocht spelen want daar lag nog munietie.Dit was niet ver van de boederij.
maar ik neem nog contact met jullie op
vriendelijke groet Truus Buma

06-12-2014 13:02 - Hans Kamerbeek

Soldaten in de Oude Tol?
Als vrijwilliger van Het Utrechts Landschap help ik boswachter Hans Hoogewerf met het onderhoud van de Oude Tol, zoals dennetjes verwijderen van het heitje zodat het geen bos wordt en verwijderen van de Amerikaanse vogelkers die anders veel inlandse struiken verdringt. In dit bos liggen veel oude vergravingen die lijken op schuttersputjes en loopgraven. Weet iemand meer over de oorsprong van al dat graafwerk?
Ik heb al een bron van luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog gevonden dankzij uw lid Rob Cools. Maar misschien is er nog iemand die iets kan vertellen over de geschiedenis van dit bos.

22-11-2014 20:36 - Antoon Karsenbarg

Specialer kan het niet.Werkelijk heel bijzonder om zo veel over Den Dolder te lezen.Mijn vader werkte voor igr Pleines in de jaren 20 en reisde per trein vanuit Utrecht naar zijn werk.Na de Unilever takeover werkte hij bij de Zachtezeepfabriek "Maarssen".Unilever heeft het merk De Duif behouden en is in Noord Amerika op de markt als Dove verschenen.Veel collegas van mijn vader werden geplaatst in Zwijndrecht en zijn bij Unilever gebleven.Van de familie Lammertse (Hertelaan) weet ik alleen,dat Miep is gestorven.Keep up the good work.

09-09-2014 11:45 - margriet hazendonk-van bergenhenegouwen

Ik kijk regelmatig op de FB-site van "oude foto's van Zeist; heel leuk. Zou dit ook iets voor de historische ver. D.D. kunnen zijn? Een f.b.-pagina? Lijkt mij geweldig! Ik heb nog een aantal foto's van vroeger en zou deze graag op zo'n site willen plaatsen. Waarschijnlijk zijn er nog heel veel foto's bij deze en gene privé te vinden. Ik denk dat jullie er een groot bereik mee kunnen krijgen en veel(oud-) Doldenaren er een plezier mee doen.

03-06-2014 16:26 - Meta Buitenhuis

Sinds 2008 zijn wij op landgoed "Binnenhof" komen wonen aan de Dolderseweg 270.Het is tot eind?jaren 60 een boerenbedrijf geweest.In 1998 is golfsocieteit De Lage Vuursche om ons heen aangelegd. Wie kan ons meer vertellen over de geschiedenis van dit landgoed?

25-02-2014 12:25 - Riekje Meyling

Via via kreeg ik kort jullie Dolderse Kroniek onder ogen. Van 1947 tot 1956 (als ik mij goed herinner) heb ik op Dolderse weg 160 gewoond. Mijn moeder was mevr. Meyling-Hylkema, zenuwarts op de Willem Arntszhoeve. Het artikel over dokter Stärcke van Hans Goossen (behuwd naam heb ik niet onthouden) wekte mijn nieuwsgierigheid. De Goossens woonden drie huizen verder op de Dolderse weg en ik herinner me Hans nog als heel klein meisje. Ik zou haar de volgende vraag willen stellen, die hopelijk op deze wijze bij haar terecht kan komen. Ze schrijft dat Stärcke op nummer 158 en 162 heeft gewoond. Nu vertelde mijn moeder altijd dat toen wij op nummer 160 kwamen wonen, het hele huis vergeven was van de mieren omdat Stärcke daar had gewoond. Het zou kunnen dat mijn moeder het verhaal een beetje aangedikt heeft en Stärcke een buurman was geweest, maar ik ben toch wel benieuwd naar de bronnen die Hans heeft gevonden. Zou Hans de moeite willen nemen een reactie te sturen?

23-12-2013 01:45 - Ronald Thijs

Mijn ouders hebben zo'n 50 jaar in Den Dolder gewoond. Een aantal jaren geleden moesten zij vanwege gezondheidsredenen verhuizen. Inmiddels is mijn vader overleden. Mijn moeder heeft het boek over 100 jaar nooit ontvangen. Weten jullie waar ik dit nog kan krijgen.

27-11-2013 20:42 - W. van den Brink

Bericht over de Verkade-winkel klopt. vanaf het spoor gezien had je eerst de ingang van de Strabo en daarna kwamen er twee winkels, eerst Rijwielzaak Apeldoorn en daarnaast kwam onze Verkade-winkel. Ik ben daar in 1956 geboren en later verhuist naar de W.A laan 89. in 1965 zijn wij verhuist naar Heiloo.


© 2018 Historische Vereniging Den Dolder